Negocierea protocolului adițional la Convenția Consiliului Europei privind spălarea, descoperirea, sechestrarea și confiscarea produselor infracțiunii și finanțarea terorismului (CETS nr. 198)
În cadrul celei de-a 23-a Conferințe anuale EPAC/EACN de la București, dl. Cornel-Virgiliu CĂLINESCU, președinte al Comitetului de experți pentru recuperarea activelor provenite din infracțiuni (PC-RAC) și director general al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), a susținut o prezentare intitulată „Către un nou instrument obligatoriu în cadrul Consiliului Europei privind cooperarea internațională în ceea ce privește gestionarea, recuperarea și partajarea activelor provenite din infracțiuni”.
Alocuțiunea s-a axat pe eforturile actuale de negociere ale protocolului adițional la Convenția Consiliului Europei privind spălarea, descoperirea, sechestrarea și confiscarea produselor infracțiunii și finanțarea terorismului (CETS nr. 198). Directorul CĂLINESCU a evidențiat rolul semnificativ al acestui nou instrument juridic care vizează extinderea instrumentelor disponibile pentru identificarea, urmărirea, sechestrarea și confiscarea bunurilor legate de criminalitatea transnațională și terorism, asigurând o colaborare transfrontalieră mai eficientă între autoritățile de aplicare a legii și autoritățile judiciare.
Au fost evidențiate mai multe mecanisme și instrumente esențiale luate în considerare în cadrul PC-RAC, inclusiv: stabilirea și împuternicirea ARO-urilor și AMO-urilor cu competențe adecvate pentru a-și îndeplini rolul și funcțiile, introducerea unor competențe de înghețare urgentă pentru a păstra bunurile până la emiterea unui ordin de înghețare, extinderea competențelor de confiscare și reglementarea confiscării fără condamnare (NCBC), definirea elementelor obligatorii pentru investigațiile financiare și îmbunătățirea urmăririi post-condamnare a activelor infracționale, reglementarea vânzărilor interlocutorii, a registrelor conturilor bancare și a criptomonedelor, prioritizarea despăgubirii victimelor și facilitarea acordurilor de partajare a activelor. Dl. CĂLINESCU a subliniat că, pentru a asigura punerea în aplicare eficientă și echitabilă a acestor măsuri, sunt esențiale remediile juridice, garanțiile și normele privind protecția datelor cu carcater personal.
A fost subliniată importanța implicării active a jurisdicțiilor Consiliului Europei în PC-RAC și contribuția acestora la acest proces de elaborare al Protocolului adițional. Dl. CĂLINESCU a evidențiat că protocolul va oferi îmbunătățiri esențiale cadrului legislativ privind recuperarea activelor provenite din infracțiuni, asigurând identificarea și confiscarea rapidă și eficientă a produselor infracțiunilor, în beneficiul societății și al sprijinirii victimelor. Discuțiile din cadrul conferinței au evidențiat potențialul protocolului de a consolida eforturile globale de combatere a criminalității și asigurării responsabilității.
Solicitarea adresată jurisdicțiilor Consiliului Europei de a se implica în PC-RAC și de a contribui la negocierile în curs privind protocolul adițional la CETS nr. 198 s-a reflectat, de asemenea, în Declarația de la București, adoptată în cadrul celei de-a 23-a Conferințe anuale și Adunări generale EPAC/EACN de la București.
Pentru mai multe informații cu privire la activitățile Comitetului de experți pentru recuperarea activelor provenite din infracțiuni (PC-RAC) și la evoluțiile în curs în ceea ce privește negocierea protocolului adițional, puteți vizita site-ul oficial la adresa https://www.coe.int/en/web/cdpc/pc-rac.
Mai multe detalii despre cea de-a 23-a Conferință anuală și Adunare generală EPAC/EACN de la București și rezultatele acesteia, puteți găsi pe site-ul oficial al EPAC/EACN la https://www.epac-eacn.org.