O nouă premieră în activitatea ANABI – prima sesizare pentru valorificarea anticipată a unor imobile sechestrate
Pentru prima dată de la intrarea în vigoare a noului cadrul legal adoptat de Parlamentul României în anul 2022, Agenţia Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), din dispoziția procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, a fost sesizată cu valorificarea anticipată a trei bunuri imobile:
- apartament compus din 4 (patru) camere de locuit şi dependinţe, în suprafaţă construită de 260,69 mp;
- loc de parcare, subsol, în suprafaţă construită la sol de 19.10 mp;
- loc de parcare, subsol, în suprafaţă construită la sol de 18.30 mp.
Toate cele trei bunuri imobile sunt localizate în Bulevardul Ion Ionescu de la Brad, sector 1, București.
În același dosar, procurorii DIICOT au dispus și valorificarea unui ceas de lux marca ROLEX, precum și valorificarea a 12 bunuri mobile – trei tablouri originale, produse electronice și electrocasnice noi.
Dispoziţia de valorificare anticipată este emisă într-un dosar în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat și delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.
Agenția a fost sesizată în temeiul prevederilor art. 29 alin. (1) din Legea nr. 318/2015, potrivit cărora din dispoziţia procurorului, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, Agenţia procedează la valorificarea de îndată a bunurilor imobile sechestrate, în cazurile prevăzute la art. 2521 alin. (1) din Legea nr. 135/2010 cu modificările şi completările ulterioare.
Reamintim că principiile după care se desfășoară activitatea Agenției sunt legalitatea, confidențialitatea, integritatea, autonomia operațională, celeritatea, eficienţă şi respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale proprietarilor, ale titularilor altor drepturi asupra bunurilor şi ale terţilor.
Detalii despre dosar pot fi găsite aici:
- https://diicot.ro/mass-media/4023-comunicat-de-presa-24-05-2023
- https://www.diicot.ro/mass-media/4043-comunicat-de-presa-19-25-05-2023
Atașat: galerie foto cu bunurile ce urmează a fi valorificate de ANABI.
*******
ANABI este o instituţie publică de interes naţional cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiţiei. Prin Legea nr. 318/2015, Agenţia este desemnată drept:
- oficiu naţional pentru recuperarea creanţelor, în sensul Deciziei 2007/845/JAI privind cooperarea dintre oficiile de recuperare a creanţelor din statele membre în domeniul urmăririi şi identificării produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni sau a altor bunuri având legătură cu infracţiunile;
- oficiu naţional pentru gestionarea bunurilor îngheţate, în sensul art. 10 din Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.
În prezent, valoarea totală a bunurilor aflate în administrarea ANABI este de aproximativ 10.6 milioane de euro, din care 5.45 milioane de euro reprezintă valoarea bunurilor preluate în administrare în anul 2023. Printre acestea se numără și mai multe tipuri de monedă virtuală (BNB, BTC, BUSD, DOGE, ETH, ETHW, GBP, JEX, LINK, SOLO, USDT, XRP, WBTC, HARD). Soldul sumelor de bani efectiv indisponibilizate în proceduri judiciare penale şi aflate în contul unic al ANABI este de 368.852.819,94 lei. La aceste sume se adaugă 558.819.851 lei reprezentând sume indisponibilizate și aflate în evidența ANABI.