Continuarea consolidării capacității de combatere a traficului de persoane cu accent pe prevenire, cooperare și recuperarea produselor infracțiunii - WESTEROS 2

Continuarea consolidării capacității de combatere a traficului de persoane cu accent pe prevenire, cooperare și recuperarea produselor infracțiunii - WESTEROS 2

Pe parcursul a doi ani (2021 – 2022), ANABI a implementat proiectul „Continuarea consolidării capacității de combatere a traficului de persoane cu accent pe prevenire, cooperare și recuperarea produselor infracțiunii - WESTEROS 2”, în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (partener coordonator), Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și cu structuri similare din Regatul Belgiei și Republica Polonă.

În cadrul conferinței de închidere a proiectului, organizată la data de 24 noiembrie 2022, Directorul General al ANABI, dl. Cornel Călinescu a prezentat concluziile reuniunilor organizate de către Agenție în cadrul Proiectului.

Sesiunile de formare profesională organizate de ANABI, la Galați în perioada 21-23 septembrie 2022, respectiv la Craiova în perioada 19-21 octombrie 2022, au avut ca scop să ofere profesioniștilor din domeniul aplicării legii mijloacele teoretice și practice, precum și instrumentele specializate necesare în materia investigațiilor financiare și recuperării produselor infracțiunilor în cazurile de trafic de persoane.

La aceste sesiuni de formare profesională au participat judecători, procurori specializați, experți și investigatori financiari, ofițeri de poliție judiciară din România, Belgia, Spania, Germania și Olanda.

Sesiunile de formare au acoperit principalele ingrediente ale unor investigații de succes, prin utilizarea investigațiilor financiare paralele, culegerea de informații, realizarea de profiluri financiare, urmărirea bunurilor pentru recuperarea creanțelor, planificarea prealabilă a măsurilor asigurătorii și a confiscării, cooperarea pre-judiciară, cooperarea la nivelul Uniunii Europene și internațională. De asemenea, au fost subliniate avantajele oferite de utilizarea Oficiilor de tip ARO (Asset recovery Offices - ANABI), a Ordinului european de anchetă (EIO) și a echipelor comune de anchetă (JIT) pentru a îmbunătăți investigațiile financiare în domeniul traficului de persoane.

Au fost inițiate discuții de grup pe marginea unor studii de caz privind cerșetoria forțată, exploatarea prin muncă și exploatarea sexuală. Studiile de caz prezentate au oferit participanților oportunitatea de a descoperi diferite particularități ale traficului de persoane, precum și metode de investigare de succes (inclusiv cu alte țări din UE). O atenție deosebită a fost acordată și modului în care statul poate asigura ca despăgubirile să fie plătite efectiv victimelor inclusiv prin operaționalizarea fondului de urgență pentru victime.


Detalii despre proiect:

Obiectivele proiectului WESTEROS 2:

 

1.   Creșterea gradului de pregătire profesională a organelor de urmărire penală și judecătorilor în ceea ce privește traficul de persoane.

2.   Îmbunătățirea capacității de investigare financiară a practicienilor din România, Belgia și Spania, prin oferirea celor mai recente instrumente teoretice și practice instrumente din domeniu.

3.   Prevenirea traficului de persoane prin creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice cu privire la rolul cererii în mecanismul traficului de persoane.

Perioadă de implementare:

ianuarie 2021 – decembrie 2022

Buget:

Valoare totală 389.810 euro, din care: 350.829 euro din fonduri europene nerambursabile (90%) și 38.981 euro contribuție proprie de la bugetul de stat (10%)

Rezultate:

În cadrul proiectului 212 procurori, judecători, ofițeri de poliție judiciară și specialiști au beneficiat de cursuri cu o durată de 3 zile organizate în România.

Au fost dezvoltate și diseminate un ghid de bune practici în domeniul audierii victimelor traficului de persoane, o metodologie de organizare a zilei comune de acțiune și 3 repertorii de practică judiciară în domeniul traficului de persoane.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane a dezvoltat și lansat o campania națională de conștientizare: ”Închisoarea nu este doar între gratii! Libertatea unei victime a traficului de persoane depinde de alegerile tale!” care a fost axată pe 2 componente – online și externă (outdoor). Componenta online a implicat diseminarea campaniei prin intermediul diverselor rețele sociale în scopul descurajării cererii care favorizează traficul de ființe umane, fiind promovate materiale informativ-preventive elaborate în acest scop (video, imagini și mesaje sugestive). Componenta externă a implicat diseminarea materialelor de campanie (pliante, rucsaci etc.), adresându-se grupurilor țintă în mediul fizic.


 Informații suplimentare:




Distribuie: