Comunicat privind implementarea proiectelor finanțate în anul 2024 și lansarea în dezbatere publică a metodologiei de accesare a finanțării nerambursabile în anul 2025

Comunicat privind implementarea proiectelor finanțate în anul 2024 și lansarea în dezbatere publică a metodologiei de accesare a finanțării nerambursabile în anul 2025

La data de 12.03.2024, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a publicat anunțul de participare vizând „Programul anual al ANABI pentru acordarea de finanțări nerambursabile activităților nonprofit de interes general pe anul 2024Sprijin pentru victime și comunitate. Infractorii plătesc.”

Astfel, asociațiile și fundațiile cu obiect de activitate în domeniul asistenței și protecției victimelor și asistenței sociale au fost invitate să depună propuneri de proiecte până la data de 12 aprilie 2024, ora 12.30.

În cadrul apelului au fost depuse 11 propuneri de proiecte, iar în urma evaluării au fost selectate pentru finanțare trei proiecte cu o valoare totală de 824.394,38 lei cu o perioadă de implementare de 6 luni.

Proiectele finanțate, a căror implementare cu succes s-a finalizat la începutul lunii decembrie 2024, au fost:

1. Dreptate pentru victimele cu dizabilități intelectuale sau psihosociale– depus de Centrul de Resurse Juridice

Proiectul a avut ca scop îmbunătățirea calității serviciilor acordate victimelor infracțiunilor care au dizabilități intelectuale sau psihosociale prin asistență și protecția victimelor infracțiunilor și promovarea drepturilor acestora.

2.  „Începe cu tine: Educație, Prevenție, Acțiune împotriva infracționalității” - depus de Asociația Vasiliada

Proiectul a vizat creșterea accesului la o mai bună cunoaștere asupra pericolului criminalității în rândul copiilor și tinerilor din Craiova, Filiași și zona rurală (Lipovu și Urzicuța) și prin participarea lor la workshop-uri de educație juridică și prevenirea criminalității și prin consiliere psihologică.

3. „Măsuri active pentru prevenirea criminalității, protecția victimelor și creșterea rezilienței comunităților de la nivelul județului Argeș” - depus de Asociația pentru Asistență Socială „Universul Copiilor Speciali” Pitești (ASUCS)

Scopul proiectului a fost prevenirea criminalității și creșterea rezilienței comunităților din județul Argeș prin măsuri concrete precum informarea, instruirea, activități de formare, consilierea psihologică și juridică a beneficiarilor.

Suma acordată de ANABI sub formă de finanțare nerambursabilă, pentru cele 3 proiecte selectate, a fost de 647.147,55 lei.

Având în vedere rezultatele obținute, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate dorește continuarea acordării finanțărilor și în anul 2025, drept pentru care lansează în dezbatere publică „Programul anual al ANABI pentru acordarea de finanțări nerambursabile activităților nonprofit de interes general pe anul 2025 - Sprijin pentru victime și comunitate. Infractorii plătesc.” și „Ghidul solicitantului în vederea acordării de finanțări nerambursabile în anul 2025 din bugetul Agenției pentru activități nonprofit de interes general, conform prevederilor Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes de interes general” împreună cu anexele acestora.

În perioada 27 septembrie - 8 noiembrie 2024, ANABI a organizat consultări cu reprezentanții societății civile cu privire la documentele care vor sta la baza acordării de finanțări nerambursabile activităților nonprofit de interes general pe anul 2025. La aceste consultări au participat peste 20 de asociații și fundații din care amintim: Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă, ADPARE, ASUCS, Centrul de Resurse Juridice, Asociația Vasiliada, Reaching Out Romania, JRS România, eLiberare, ProDemocrația, Expert Forum, Salvați Copiii.

La consultări au participat și reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane și Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

Ca urmare a consultărilor și dezbaterilor publice, ANABI a realizat următoarele modificări ale ghidului solicitantului:

-      A fost mărită durata pentru implementarea proiectelor până la 9 luni de la data semnării contractului, cu posibilitatea de prelungire dar nu mai mult de 6 luni.

-      În ceea ce privește Indicatorii obligatorii de program - în cazul în care proiectul vizează atât obiectivul EDUCAȚIE JURIDICĂ cât și obiectivul PREVENIREA CRIMINALITĂȚII, este obligatoriu atingerea I4 sau I10, nu a ambilor indicatori.

-      Pentru demonstrarea experienței specifice, dacă nu există o pagină a proiectului care să fie trecută în propunerea de proiect la capitolul 4 Capacitatea de management și implementare a proiectelor – subcapitolul 4.1. Experiență în derularea unor proiecte similare, experiența specifică se demonstrează printr-unul din următoarele documente:

·      Extras raport de audit;

·      Extras din raportul anual de activitate;

·      Scrisoare aprobare raport final de activitate pe proiect;

·      Declarație sau scrisoare de recomandare de la finanțator;

·      Declarație a organismului care monitorizează implementarea proiectelor respective.

-      Condițiile de eligibilitate: au fost evidențiate mai bine. De asemenea, a fost introdusă în Anexa 1 - Scrisoarea de interes următoarea mențiune: „Pentru a fi considerat eligibil, obiectivul proiectului trebuie să fie O3 „Asistența și protecția victimelor infracțiunilor” sau cel puțin alte două obiective ale programului (ex: O1 „Educație juridică” + O2 „Prevenirea criminalității”)

-      Cheltuieli eligibile – au fost detaliate cheltuielile directe de personal, a fost introdus TVA-ul ca și cheltuială eligibilă, dacă este nedeductibilă, potrivit legii, a fost introdusă posibilitatea de a muta fondurile de pe o linie bugetară pe alta, cu respectarea condițiilor de eligibilitate și s-a menționat faptul că pentru a demonstra plus valoarea proiectului, se vor trece toți participanții la activitățile propuse iar decontarea cheltuielilor se va face doar pentru grupul țintă

-      Eligibilitatea grupului țintă - dovada încadrării în grupul țintă se va face în baza unui document eliberat de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.), de orice altă instituție publică din România competentă să elibereze acest document sau de către furnizorul privat de servicii sociale. De asemenea, pentru identificarea victimelor care fac parte din grupul țintă se va utiliza un sistem de coduri.

-      Pentru a fi considerat atins rezultatul privind indicatorii obligatorii, este necesar ca, până la finalizarea activității de instruire, gradul de participare al persoanelor care fac parte din grupul țintă să fie de cel puțin 80%.

-         Transmiterea propunerilor de proiect - documentația de solicitare a finanțării va putea fi depusă atât în format electronic, cât și fizic la registratura ANABI

-      Documente care trebuie să însoțească propunerea de proiect - a fost redus numărul documentelor solicitate în faza de depunere a proiectelor.

Au fost aduse modificări și anexelor Ghidului solicitantului, Programului anual de acordare a finanțărilor și anexei acestuia.

Pentru vizualizarea documentelor, vă rugăm să accesați AICI:




Distribuie: