Bunuri mobile preluate în administrare de către ANABI în valoare de aproximativ 1.8 milioane lei (365.000 euro)
Agenţia Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), din dispoziția procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, a preluat în administrare 3 autovehicule de lux (Lamborghini Huracan, Ford Mustang, Audi A7) și un ceas de lux (Rolex). Valoarea totală a bunurilor preluate în administrare de către ANABI, în acest caz, este estimată la aproximativ 1.825 milioane lei (365.000 euro).
Agenția a fost sesizată în temeiul prevederilor art. 28 din Legea nr. 318/2015. Potrivit atribuţiilor menţionate, ANABI administrează bunuri mobile cu valori de peste 15.000 Euro. De asemenea, pe întreaga durată a procesului penal, cu acordul sau la cererea proprietarilor ori cu încuviințarea instanței, ANABI poate valorifica bunurile mobile indisponibilizate, prin licitații publice online.
Măsura sechestrului asigurător a fost dispusă într-un dosar în cadrul căruia se desfășoară cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și instigarea publică. Detalii despre dosar pot fi găsite aici: https://www.diicot.ro/mass-media/4073-comunicat-de-presa-2-14-06-2023
Reamintim că principiile după care se desfășoară activitatea Agenției sunt legalitatea, confidențialitatea, integritatea, autonomia operațională, celeritatea, eficienţă şi respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale proprietarilor, ale titularilor altor drepturi asupra bunurilor şi ale terţilor.
În prezent, valoarea totală a bunurilor mobile aflate în administrarea ANABI este de aproximativ 10.5 milioane de euro, din care 5.42 milioane de euro reprezintă valoarea bunurilor preluate în administrare în anul 2023. Portofoliul total al activelor indisponibilizate gestionate de ANABI, compus din bani, bunuri mobile și monede virtuale, se menține la un nivel ridicat care depășește valoarea a 200 milioane de euro (1 miliard de lei).
ANABI este o instituţie publică de interes naţional cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiţiei. Prin Legea nr. 318/2015, Agenţia este desemnată drept:
- oficiu naţional pentru recuperarea creanţelor, în sensul Deciziei 2007/845/JAI privind cooperarea dintre oficiile de recuperare a creanţelor din statele membre în domeniul urmăririi şi identificării produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni sau a altor bunuri având legătură cu infracţiunile;
- oficiu naţional pentru gestionarea bunurilor îngheţate, în sensul art. 10 din Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.