Administrarea şi valorificarea bunurilor sechestrate în dosare penale

Administrarea şi valorificarea bunurilor sechestrate în dosare penale

Agenția administrează, în prezent, 13.705 conturi, 245 de bunuri mobile, un stoc de marfă, precum şi mai multe tipuri de monedă virtuală indisponibilizate în cadrul procesului penal, cu o valoare totală de aproximativ 100.000.000 euro.

În calitate de custode al bunurilor mobile, pe parcursul ultimelor luni, ANABI a formulat cereri privind valorificarea anticipată a 67 de bunuri mobile cu valoare totală estimată de 2.882.417 euro.

Totodată, Agenția are în evidență 16.791 de conturi bancare cu o valoare totală de aproximativ 90.822.455 euro, reprezentând sume de bani indisponibilizate în proceduri judiciare penale și aflate în sistemul financiar bancar național. 

Despre administrarea bunurilor

În temeiul legii, ANABI preia în custodie şi administrează bunurile sechestrate cu valoare ridicată (15.000 euro valoare individuală sau 300.000 Euro pentru stocuri de marfă). Prezentăm grafic aici, în mod exemplificativ, o serie de bunuri mobile de valoare ridicată aflate în portofoliul Agenției. Bunul mobil cu valoarea individuală cea mai ridicată este un autovehicul şi este estimat la aproximativ 450.000 Euro.

Despre valorificarea anticipată – număr record de bunuri valorificate anticipat într-un singur dosar

Alături de actele de administrare care vizează menținerea valorii bunurilor mobile indisponibilizate, Agenția poate valorifica anticipat bunurile mobile şi imobile, în felul acesta măsura asiguratorie fiind transferată asupra sumelor de bani încasate.

Recent, ca urmare a demersurilor realizate de către ANABI în vederea valorificării bunurilor mobile sechestrare, Tribunalul București a admis sesizarea formulată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și a dispus, într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, valorificarea anticipată a 13 autoturisme, dintre care 9 se află în administrarea ANABI, iar 4 se află în administrarea IGPR. Valoarea totală estimată a bunurilor pentru care s-a dispus valorificarea se ridică la suma de 160.000 euro.

Valorificarea anticipată a fost dispusă în temeiul art. 252¹ alin. (2) lit. d) C.proc.pen., judecătorul de drepturi și libertăți reținând faptul că sechestrul asigurător s-a aplicat asupra unor bunuri a căror depozitare sau întreținere au necesitat cheltuieli disproporționate în raport cu valoarea bunurilor. Soluția judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București a rămas definitivă ca urmare a respingerii contestației de către Curtea de Apel București.

În cadrul aceluiași dosar, ca urmare a acordului proprietarilor, au fost valorificate de către ANABI, în perioada mai 2021 – martie 2023, alte 8 autoturisme, suma obținută, respectiv 624.801 lei, fiind depusă în contul unic ANABI și acumulând dobândă pe perioada indisponibilizării.

După cum se poate observa, ANABI poate să își exercite funcția de valorificare a bunurilor sechestrate inclusiv în raport cu bunuri care nu se află în administrarea sa, urmând ca, în acest caz particular, autoturismele aflate în custodia IGPR să parcurgă aceleași proceduri de evaluare și valorificare ce vor fi aplicate și autoturismelor aflate în administrarea ANABI.

Facem mențiunea că dispozițiile de valorificare anticipată a bunurilor mobile sechestrate nu sunt de natură să afecteze prezumția de nevinovăție, drept garantat conform art. 23 alin. (11) din Constituția României, ci reprezintă o măsură judiciară aplicabilă în cursul procesului penal, ce se impune nu ca o consecință a răspunderii penale, ci în scop eminamente preventiv, pentru conservarea valorii de piață a bunurilor sechestrate.



Distribuie: