ANABI a aderat la rețeaua Partenerilor europeni împotriva Corupției (EPAC)
Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a aderat la rețeaua Partenerilor europeni împotriva Corupției (EPAC). Decizia fost luată cu ocazia celei de-a 23-a Conferințe Anuale și Adunării Generale EPAC/EACN, desfășurată la București în perioada 26-27 noiembrie 2024. La eveniment au participat 170 de experți reprezentând aproape 100 de instituții din peste 30 de țări. Prezentările au fost susținute de reprezentanți din partea Organizației Națiunilor Unite, Uniunii Europene, Parchetului European, Europol, Consiliului Europei, Departamentului de Justiție al SUA și ai organismelor anticorupție.
În cadrul reuniunii, directorul General al ANABI, domnul Cornel-Virgiliu CĂLINESCU, a subliniat faptul că înființarea și ulterior consolidarea ANABI au reprezentat demersuri asumate de România prin Strategia Națională Anticorupție și prin angajamentele internaționale de luptă împotriva formelor grave de criminalitate. Această aderare oferă Agenției oportunitatea de a consolida colaborarea internațională în domeniul recuperării activelor, de a accesa cele mai bune practici și instrumente juridice inovatoare și de a-și consolida capacitatea instituțională prin intermediul grupurilor de lucru tematice și al programelor de formare oferite de rețeaua EPAC/EACN.
Întâlnirea EPAC/EACN de la București a abordat tematica recuperării produsului infracțiunilor, echipa ANABI facilitând derularea unui workshop cu această tematică. O atenție deosebită a fost acordată criptomonedelor, un domeniu din ce în ce mai semnificativ în contextul investigațiilor moderne, precum și importanței identificării timpurii și a măsurilor eficiente de sechestru care vizează activele infracționale în timpul investigațiilor, cu accent pe urmărirea rapidă prin intermediul unor rețele precum platforma Birourilor UE de recuperare a activelor (ARO) și rețeaua CARIN. Discuțiile au pus accentul pe utilizarea investigațiilor financiare, a echipelor comune de anchetă (JIT), a ordinelor de sechestru transfrontaliere și a măsurilor de planificare prealabilă pentru a asigura operațiuni de recuperare eficiente și rapide. Cooperarea cu birourile de gestionare a activelor (AMO) a fost, de asemenea, subliniată ca fiind esențială pentru obținerea unor rezultate de succes. În cadrul sesiunii au fost prezentate de asemenea, informații de la dna. Marjolijn van der HART - șefa IRC Compleet Den Haag și punctul de contact CARIN al poliției, din Țările de Jos, dl. Peter Halpern, reprezentant al Office of Overseas Prosecutorial Development, Assistance and Training, Department of Justice și dna. Jurgita STEFANOVIČIENĖ, șefa Unității de recuperare a activelor din cadrul Departamentului de coordonare a investigațiilor de la STT din Lituania.
Toate aceste aspecte au fost, reflectate în Declarația de la București, adoptată în cadrul celei de-a 23-a Conferințe anuale și Adunări Generale EPAC/EACN de la București.
Declarația invită țările membre să evalueze în etapele incipiente ale investigațiilor anticorupție necesitatea măsurilor de urmărire a activelor rezultate din infracțiuni. Atenția trebuie concentrată pe identificarea rapidă a activelor prin intermediul platformelor formale sau informale (precum Platforma ARO a Uniunii Europene și CARIN), realizarea investigațiilor financiare, utilizarea echipelor comune de anchetă, emiterea de ordine internaționale de sechestru, planificarea atentă a acestor măsuri, precum și prin angajarea în cooperarea cu alte autorități, inclusiv cu oficiile de administrare a bunurilor sechestrate și confiscate.
De asemenea, Declarația invită jurisdicțiile Consiliului Europei șă se implice la nivelul Comitetului de experți pentru recuperarea activelor provenite din infracțiuni (PC-RAC) și să contribuie la procesul de negociere aflat în derulare pentru elaborarea Protocolului adițional la Convenția Consiliului Europei privind spălarea, descoperirea, sechestrarea și confiscarea produselor infracțiunii și finanțarea terorismului (CETS nr. 198). Acest nou instrument legal va extinde posibilitățile de acțiune puse la dispoziția autorităților de aplicare a legii și a autorităților judiciare.
Pentru mai multe detalii despre cea de-a 23-a Conferință anuală și Adunare Generală EPAC/EACN de la București și rezultatele acesteia, puteți vizitați site-ul oficial al EPAC/EACN la https://www.epac-eacn.org.