ANABI a preluat în administrare 4 bunuri mobile cu o valoare totală de aproximativ 3.93 milioane lei

ANABI a preluat în administrare 4 bunuri mobile cu o valoare totală de aproximativ 3.93 milioane lei

Pe parcursul săptămânii curente, Agenţia Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), din dispoziția procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, a preluat în administrare 4 autovehicule de lux (Ferrari Portofino, 2 Lamborghini Urus și BMW X4). Valoarea totală a bunurilor preluate în administrare de către ANABI, în acest caz, este estimată la aproximativ 3.93 milioane lei (800.000 euro).

Agenția a fost sesizată, în temeiul prevederilor art. 28 din Legea nr. 318/2015. Potrivit atribuţiilor menţionate, ANABI administrează bunuri mobile cu valori de peste 15.000 Euro. De asemenea, pe întreaga durată a procesului penal, cu acordul sau la cererea proprietarilor ori cu încuviințarea instanței, ANABI poate valorifica bunurile mobile indisponibilizate, prin licitații publice online.

Măsura sechestrului asigurător a fost dispusă într-un dosar cu elemente de extraneitate în cadrul căruia se desfășoară cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, tâlhărie, furt, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor. Detalii despre dosar pot fi găsite aici: https://www.diicot.ro/mass-media/3900-comunicat-de-presa-2-15-03-2023.

Reamintim că principiile după care se desfășoară activitatea Agenției sunt legalitatea, confidențialitatea, integritatea, autonomia operațională, celeritatea, eficienţă şi respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale proprietarilor, ale titularilor altor drepturi asupra bunurilor şi ale terţilor.

*******

ANABI este o instituţie publică de interes naţional cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiţiei. Prin Legea nr. 318/2015, Agenţia este desemnată drept:

•     oficiu naţional pentru recuperarea creanţelor, în sensul Deciziei 2007/845/JAI privind cooperarea dintre oficiile de recuperare a creanţelor din statele membre în domeniul urmăririi şi identificării produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni sau a altor bunuri având legătură cu infracţiunile;

•     oficiu naţional pentru gestionarea bunurilor îngheţate, în sensul art. 10 din Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.

În prezent, valoarea totală a bunurilor aflate în administrarea ANABI este de aproximativ 9.72 milioane de euro, din care 4.43 milioane de euro reprezintă valoarea bunurilor preluate în administrare în anul 2023. Printre acestea se numără și mai multe tipuri de monedă virtuală (BNB, BTC, BUSD, DOGE, ETH, ETHW, GBP, JEX, LINK, SOLO, USDT, XRP, WBTC, HARD).   

Situația sumelor de bani efectiv indisponibilizate în proceduri judiciare penale aflate în prezent în contul unic al ANABI este de 328.604.403,74 lei. Din această sumă, 1.752.399,37 lei reprezintă valoarea bunurilor valorificate de Agenție în cursul anului curent.
Distribuie: