ANABI a preluat in administrare 29 de bunuri mobile şi sume de bani cu o valoare totală de aproximativ 18 milioane lei
Pe parcursul săptămânii curente, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), din dispoziția procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, a preluat în administrare 29 de bunuri mobile (autovehicule şi ceasuri de lux), precum şi mai multe sume de bani, în lei, euro, lire sterline şi dolari SUA. Valoarea totală a bunurilor şi a sumelor de bani preluate în administrare de către ANABI, în acest caz, este estimată la aproximativ 18 milioane lei (3.636.000 Euro).
Agenția a fost sesizată, în temeiul prevederilor art. 27 şi 28 din Legea nr. 318/2015. Potrivit atribuţiilor menţionate, ANABI gestionează toate sumele de bani indisponibilizate în proceduri penale şi administrează bunuri mobile cu valori de peste 15.000 Euro. De asemenea, pe întreaga durată a procesului penal, cu acordul sau la cererea proprietarilor ori cu încuviințarea instanței, ANABI poate valorifica bunurile mobile indisponibilizate, prin licitaţii publice online.
Activitățile au fost realizate de inspectorii ANABI cu sprijinul reprezentanţilor Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov, Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov - Serviciul Rutier şi Inspectoratului Județean de Jandarmi Ilfov.
Reamintim că principiile după care se desfășoară activitatea Agenției sunt legalitatea, confidențialitatea, integritatea, autonomia operațională, celeritatea, eficienţa şi respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale proprietarilor, ale titularilor altor drepturi asupra bunurilor şi ale terţilor.
* * *
ANABI este o instituţie publică de interes naţional cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiţiei. Prin Legea nr. 318/2015, Agenţia este desemnată drept:
- oficiu naţional pentru recuperarea creanţelor, în sensul Deciziei 2007/845/JAI privind cooperarea dintre oficiile de recuperare a creanţelor din statele membre în domeniul urmăririi şi identificării produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni sau a altor bunuri având legătură cu infracţiunile;
- oficiu naţional pentru gestionarea bunurilor îngheţate, în sensul art. 10 din Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.
Peste 200 de milioane de euro în portofoliu, relații consolidate de cooperare cu autoritățile judiciare naţionale şi cu partenerii externi, implicare în proiecte majore la nivel european sunt doar câteva din reperele ANABI în cei şase ani de activitate.
Mai multe detalii despre rezultatele Agenţiei se regăsesc în ANABIgram (anabi.just.ro).