Un nou caz de monede virtuale indisponibilizate de autoritățile judiciare naționale și preluate de ANABI

cripto-12.2021.jpg

În cursul anului 2021, procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – S.C.C.I., au documentat activitatea infracțională a unor persoane suspectate de constituirea unui grup infracțional organizat, înşelăciune, spălarea banilor, fals material în înscrisuri oficiale, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Acțiunea a vizat un grup organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni informatice, fiind folosit modul de operare BEC fraud (Business Email Compromised), care constă în crearea unor pagini de internet false, în numele unor companii, urmată de publicarea pe diverse portaluri de comerț online a unor oferte avantajoase false de vânzare de produse către diverși potențiali beneficiari. În cadrul dosarului penal, în vederea investigării persoanelor suspectate, s-au realizat activități de cooperare cu autoritățile judiciare din Irlanda și Regatul Țările de Jos (Olanda) prin intermediul EUROPOL. De asemenea, s-a cooperat prin intermediul INTERPOL cu Republica Coreea, Taiwan, Republica Socialistă Vietnam și Republica Populară Chineză. Cu autoritățile din SUA, Canada și Republica Uzbekistan, cooperarea s-a realizat prin intermediul comisiilor rogatorii. Cu mai multe țări europene, respectiv Regatul Belgiei, Republica Franceză, Republica Elenă, Republica Italiană, Republica Slovacia, Republica Slovenia și Republica Federală Germania, cooperarea s-a realizat prin intermediul ordinelor europene de anchetă.

În acest dosar cu elemente de extraneitate au fost indisponibilizate trei tipuri de monedă virtuală (BTC, ETH şi USDT) care, din dispoziţia procurorului, pe parcursul lunii decembrie 2021, au fost preluate în administrare de către ANABI.

De altfel, începând cu anul 2019, Agenţia Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate pune la dispoziția organelor judiciare expertiza şi mijloacele tehnice adecvate pentru preluarea, administrarea şi valorificarea monedelor virtuale. În prezent, la nivelul Agenţiei, există în administrare mai multe tipuri de monedă virtuală (Bitcoin, Tether - USDT, Ripple, Ethereum). De asemenea, în cursul anului 2020, Agenţia a valorificat, în cadrul unor licitații publice prin mijloace electronice, monede virtuale aflate sub sechestru. Totodată, în cadrul unui program finanţat de Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, un expert ANABI este certificat Chainalysis în principiile fundamentale ale criptomonedelor, precum şi în utilizarea reactorului (Chainalysis Cryptocurrency Fundamentals Certification şi Chainalysis Reactor Certification).

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să accesați pagina oficială a Agenţiei https://anabi.just.ro

Platforma de licitații online poate fi consultată aici: https://anabi.just.ro/licitatiionline/



Distribuie: