Proiectul „DATACROS II – Consolidarea unui instrument de evaluare a factorilor de risc de corupție în structura de acționariat a societăților comerciale”

                                                                                                                                          24.02.2022

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, împreună cu Direcția Națională Anticorupție, Agenția Națională de Integritate și RISE Project, implementează, în cadrul unui consorțiu european, proiectul „DATACROS II – Consolidarea unui instrument de evaluare a factorilor de risc de corupție în structura de acționariat a societăților comerciale”[1] (ISF Police 2017-AG-CORRUPT-101038736) cofinanțat de Comisia Europeană – DG Afaceri Interne și coordonat de Transcrime.

Aceasta reprezintă a doua fază a proiectului DATACROS (2019-2021), în care Transcrime a dezvoltat un prototip de instrument informatic bazat pe inteligență artificială, capabil să ofere sprijin activităților de investigare, culegere de informații, monitorizare și evaluare a riscurilor desfășurate de autoritățile publice în domeniul anticorupție și în prevenirea infracțiunilor financiare. Pe parcursul acestor doi ani, instrumentul a fost deja testat de rețele naționale și internaționale de agenții de aplicare a legii, autorități anticorupție și alte autorități publice. În testele efectuate, instrumentul a demonstrat deja o capacitate predictivă foarte puternică, de exemplu reușind să identifice corect până la 83% dintre societățile care au conexiuni cu persoane supuse sancțiunilor sau cu antecedente penale.

În a doua fază a proiectului, aplicația va fi consolidată și îmbunătățită datorită sprijinului și sugestiilor celor 18 autorități publice și entități private partenere din Belgia, Franța, Italia, Lituania, Republica Cehă, România şi Spania (inclusiv Europol). În special, vor fi extinse funcțiile de evaluare și depistare a riscurilor și vor fi incluse noi surse de date (cu acoperire globală) și noi indicatori de anomalie pentru evaluarea riscurilor.

Proiectul va oferi, de asemenea, oportunitatea creării unei rețele de schimb de date şi informații între parteneri, care au în comun un element deosebit de relevant: identificarea și monitorizarea societăților potențial implicate în activități ilegale. Pe parcursul proiectului, organizarea de întâlniri și ateliere periodice va stimula discuțiile pe aceste probleme, facilitând schimbul de bune practici de investigare, tehnici de culegere de informații, noi modele și indicatori de anomalie. În plus, rețeaua va include și parteneri din domeniul jurnalismului de investigație, inclusiv OCCRP (nivel global), IRPI (nivel italian) și RISE PROJECT (România). Datorită acestui fapt, DATACROS II constituie o inițiativă de colaborare la scară largă fără precedent între autoritățile publice și actorii societății civile pentru prevenirea criminalității financiare.

Întâlnirea de lansare a proiectului a avut loc în data de 23.02.2022 în format virtual, pentru a garanta tuturor celor 18 parteneri oportunitatea de a participa în siguranță și de a fi implicați activ în discuție. În cadrul întâlnirii toți partenerii au putut prezenta consorțiului rolul și așteptările lor față de proiect, începând să organizeze următoarele activități.

Lista partenerilor în proiect:

Autorități de aplicare a legii /Oficii naționale de recuperarea creanțelor:

ANABI – Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, România

CNP – Cuerpo Nacional de Policía, Spania

BFP – Police Federale Belge, Belgia

DCPJ – Direction Centrale de la Police Judiciaire, Franţa

Agenţii anticorupție:

AFA – Agence française anticorruption, Franţa

ANAC – Autorità nazionale anticorruzione, Italia

OPLC – Prevention and Fight against Corruption Office of the Balearic Islands, Spania

ANI – Agenția Națională De Integritate, România

DNA – National Anti-Corruption Directorate, România

Autorități de concurență:

ADLC – Autorité de la Concurrence, Franţa

CCRL – Competition Council of the Republic of Lithuania, Lituania

UOHS – Urad pro Ochranu Hospodarske Souteze, Republica Cehă

Societatea civilă și jurnaliști de investigație:

IRPI – Investigative Reporting Project Italy, Italia

RISE – Asociatia Rise Project, România

Parteneri internaţionali:

Europol

NCPA – Network of Corruption Prevention Authorities

OCCRP – Organized Crime and Corruption Reporting Project

Mai multe informații puteți regăsi AICI https://www.transcrime.it/datacros/ .

#DatacrosII #ISF #SecurityUnion

#ANABI #identificare #administrare #reutilizare


[1] „DATACROS II – Empowering a Tool to Assess Corruption Risk factors in firms’ Ownership Structure (ISFP-2020-AG-CORRUPT)”



Distribuie: