Proiect de lege privind consolidarea legislativă și instituțională a Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate

Ministerul Justiției a lansat, astăzi, în dezbatere publică, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 318/2015 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte.

Proiectul actului normativ vizează o consolidare substanțială a sistemului național instituțional și legislativ care are ca obiectiv o creștere importantă a performanței în domeniul identificării și recuperării activelor rezultate din infracțiuni.

Acesta este un obiectiv strategic asumat de Guvern și este corelat cu mandatul Agenției de Oficiu desemnat și notificat la Uniunea Europeană cu acest rol.
De asemenea, se urmărește dezvoltarea capacității instituției de a crește valoarea activelor sechestrate aflate în portofoliu (aproximativ un miliard de lei în prezent), prin diversificarea cazurilor speciale de administrare și de valorificare anticipată a bunurilor sechestrate, dar și prin introducerea unei abordări de tip task force – de cooperare interinstituțională – în pregătirea și aducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii.

Prin același proiect, se dau soluții pentru compensarea adecvată a victimelor infracțiunii, inclusiv prin operaționalizarea fondului de urgență, prin introducerea unui sistem modern și rapid care permite oferirea de sprijin în 72 de ore (sistem de plăți prin intermediul voucherelor).

Proiectul actului normativ reprezintă un jalon (milestone 422) în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având termen semestrul II – 2022 pentru intrarea sa în vigoare. Impactul adoptării modificărilor legislative privind consolidarea mandatului legal al Agenției, coroborat cu dezvoltarea infrastructurii logistice a acesteia, vor determina o creștere cu 50% a valorii bunurilor indisponibilizate, aflate în administrarea ANABI (ținta 427 din PNRR).


Sursa: 

Ministerul Justiției




Distribuie: