Continuarea consolidării capacităților investigative ale autorităților judiciare din România în domeniul recuperării creanțelor, 27 februarie - 03 martie 2017

În perioada 27 februarie - 03 martie 2017 a avut loc cea de-a doua reuniune în cadrul proiectului „Continuarea consolidării capacităților investigative ale autorităților judiciare din România în domeniul recuperării creanțelor”, proiect derulat de către Ministerul Justiției și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), în cooperare cu Institutul Basel pentru Guvernare din Elveția. La reuniunea dedicată formării de formatori în materia recuperării creanțelor provenite din infracțiuni, au participat procurori, ofițeri de poliție judiciară, inspectori de integritate și specialiști antifraudă.  

 Sesiunea de formare a reprezentat o continuare a excelentei cooperări cu Institutul Basel pentru Guvernare care a început cu aproape 5 ani în urmă.

 Cu ocazia acestei sesiuni de formare, participanții români au apreciat calitatea informațiilor primite și, în mod deosebit, formatul interactiv de abordare. Astfel, aceștia au fost împărțiți în mai multe grupuri de lucru, fiecare grup având sarcina de  a realiza o investigație simulată într-o cauză complexă, finalizată prin formularea unui rechizitoriu și derularea unui proces simulat. De asemenea, experții de la Institutul Basel, Phyllis Atkinson și Federico Paesano, au susținut următoarele prezentări: abordarea infracțiunii de spălare a banilor, organizarea electronică a mijloacelor de probă, elementele constitutive ale unei infracțiuni, derularea investigațiilor financiare, metode indirecte pentru dovedirea naturii ilicite a veniturilor, noi metode de plată, cooperare judiciară internațională.  

 Proiectul beneficiază de finanțare în cadrul Programului de Cooperare elvețiano-român pentru reducerea disparităților economice și sociale din cadrul Europei extinse și este implementat în parteneriat cu Institutul Basel pentru Guvernare din Elveția. Proiectul beneficiază de un buget de 357.661 CHF (dintre care 85% - 304.011,85 CHF contribuția Guvernului Elvețian și 15% -  53.649,15 CHF co-finanțarea asigurată de către Ministerul Justiției).Distribuie: