Comunicat de presă cu privire la Proiectul Strategiei Naționale privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni

antet%20POCA.jpg

                                                                                                                              12.04.2021


Proiectul Strategiei Naționale privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni



La data de 08.04.2021, Ministrul Justiței a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Strategiei naționale privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni pentru perioada 2021 – 2025 „Criminalitatea nu este profitabilă!” și a Planului de acțiune în perioada 2021-2025 pentru implementarea Strategiei naționale privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni pentru perioada 2021 – 2025 „Criminalitatea nu este profitabilă!”, însoțit de anexele sale.

Prin această strategie, se urmărește atingerea următorului obiectiv general: identificarea, administrarea și valorificarea responsabilă și sustenabilă a bunurilor indisponibilizate și confiscate în timpul procesului penal, orientate spre prevenție și reutilizarea activelor provenite din infracțiuni în scopuri sociale și consolidarea instituțiilor dedicate luptei împotriva marii corupții și a criminalității organizate.

Acest obiectiv poate fi atins prin asumarea următoarelor obiective strategice:

·         Consolidarea sistemului național de recuperare a creanțelor provenite din infracțiuni printr-o mai bună racordare la exigențele europene și internaționale;

·         Creșterea gradului de identificare și recuperare a produsului infracțiunii;

·         Prevenirea criminalității, protecția victimelor și creșterea rezilienței comunităților.

Atingerea acestor obiective va contribui la obținerea unui puternic impact social, creșterea gradului de transparență a actului de justiție prin prezentarea finalității proceselor penale, atât prin sumele recuperate la bugetul de stat cât şi prin prioritizarea utilizării de resurse pentru protecţia victimelor, educaţie juridică şi prevenirea criminalităţii, contribuind la creșterea gradului de încredere a cetățenilor în justiție.

Pentru obiectivele strategice sunt identificate și promovate un număr de 14 obiective specifice, 28 direcții de acțiune, 62 de activități/măsuri concrete, din care 14 măsuri concrete de ordin legislativ, 3 metodologii şi proceduri de lucru, 2 măsuri concrete de investiții, 6 măsuri de digitalizare, 37 măsuri concrete de ordin instituțional – organizațional, precum și corelația cu resursele financiare și distribuția acestora pe durata perioadei de implementare.

Se estimează un buget de 30 milioane euro, din care 15 milioane euro pentru investiții.

Sursele de finanțare vizate sunt proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile aflate în implementare, alte proiecte ce vor fi propuse spre finanțare din fonduri externe nerambursabile, investiții conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și bugetul de stat. Toate aceste elemente se regăsesc deopotrivă cuprinse și detaliate în Planul de Acțiune al Strategiei pentru perioada 2021-2025.

Important - Elaborarea prezentei strategii și a planului de acțiune aferent face parte integrantă din proiectul ”Consolidarea și eficientizarea sistemului național de recuperare a creanțelor provenite din infracțiuni” - cod SIPOCA 56, finanțat din fonduri nerambursabile.

                                                                                                                                                                      poca%202.jpg

Competența face diferența! Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul Social European





Distribuie: