ANABI - valorificare, administrare, identificare active în străinătate şi predare bunuri confiscate

Licitații publice

În perioada 30.09.2021-08.10.2021, urmare a licitațiilor publice organizate prin mijloace electronice, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a valorificat 3 autoturisme mărcile TOYOTA RAV4, MAZDA 6 și MERCEDES BENZ E220 CDI, indisponibilizate în dosare instrumentate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, respectiv Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Biroul Teritorial Călărași, în cadrul cărora se desfășoară cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de spălarea banilor, respectiv constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane şi proxenetism. Sumele obținute, în cuantum de 359.414 lei, sunt virate în contul unic administrat de Agenție până la soluționarea dosarului penal de către autoritățile judiciare care pot dispune confiscarea, menținerea măsurii în vederea reparării prejudiciului sau restituirea sumelor către proprietar.

Se află în derulare 12 licitații cu bunuri în valoare totală de aproximativ 85.100 euro (421.000 lei).

Administrare bunuri mobile sechestrate

Din dispoziţia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Structura Centrală, emisă într-un dosar în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi spălarea banilor, cu sprijinul ofițerilor de poliţie din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Ilfov, ANABI a preluat săptămâna aceasta în administrare un număr de şase maşini de lux, având o valoare totală estimată de aproximativ 170.000 euro. Totodată, din dispoziția DIICOT, Biroul Teritorial Dâmbovița, emisă într-un dosar în care sunt efectuate cercetări sub aspectul de constituire a unui grup infracţional organizat și proxenetism, în data de 24 septembrie a.c., ANABI a preluat în administrare o maşină de lux, având o valoare estimată de aproximativ 90.000 euro.

În prezent, ANABI administrează bunuri mobile în valoare totală de aproximativ 4 milioane euro.

Cont unic - sume de bani

ANABI administrează direct 6.552 subconturi (cu 140 mai multe subconturi față de luna august 2021) - în sumă totală de 252.602.225,87 lei (echiv. 51.060.667,03 EUR), în creșterea față de luna anterioară cu suma de 1.711.026,38 lei.

 Schimb de date şi informații

Pe parcursul lunii Septembrie 2021, ANABI a soluționat un număr 14 cereri externe. Astfel, au fost identificate 19 bunuri imobile (clădiri și terenuri), 8 companii și un autoturism. Cel mai des schimb de date și informații s-a derulat cu Franța, Germania, Republica Moldova, Italia și Marea Britanie. Infracțiunile cel mai frecvent întâlnite sunt: spălarea  banilor, participare la un grup infracțional organizat, trafic de persoane, fraudă, inclusiv cea care aduce  atingere  intereselor  financiare  ale Comunităților  Europene. Totodată, ANABI primit un număr de 9 cereri de la autoritățile naționale (instanțe, parchete, organe de urmărire penală) care au fost transmise către agenţiile similare. Cel mai frecvent schimb de informații a avut loc cu Italia, Ungaria, Marea Britanie, Germania și Franța și a vizat infracțiuni de evaziune fiscală, spălarea banilor, înșelăciune, trafic de persoane, participare la un grup infracțional organizat.

 Confiscări - cooperare ANABI - ANAF

Din dispoziția instanțelor de judecată, două autovehicule aflate în administrarea ANABI au intrat în proprietatea privată a statului, prin confiscare. Autovehiculele MERCEDES BENZ ML 250 şi SKODA OCTAVIA a căror administrare a fost exercitată de ANABI de la finele anului 2020, au valoare estimată de peste 36.000 euro şi au fost predate reprezentanţilor Direcţiei Generale Executări Silite Cazuri Speciale din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Bunurile vor intra în procedura de valorificare sau reutilizare publică reglementată de Ordonanţa Guvernului nr. 14/2007.

 #ANABI #identificare #administrare #reutilizare


Facebook-ANAF1.jpg



Distribuie: