3.3.2.2. Identificarea experiențelor de succes, prin selectarea inițiativelor prezentate de autoritățile și instituțiile cu competențe în domeniu și elaborarea bunelor practici.
Responsabili:
• MJ, PÎCCJ, ANABI
Instituții implicate:
• Instanțe, Parchete, MAI

Status: indeplinit / Numar: / Termen: Permanent

Prin intermediul proiectelor derulate de Agenție, dar și al reuniunilor la care a participat, Agenția a contribuit la diseminarea experiențelor de succes și a celor mai bune pratici în domeniul recuperării creanțelor provenite din infracțiuni.  

În cadrul proiectului „Continuarea consolidării și eficientizării sistemului național de recuperare a creanțelor provenite din infracțiuni” (cod SIPOCA 1157, cod SMIS 152912), a fost elaborată a treia ediție a selecției de bune practici. Precedentele ediții, din 2021 și 2022, au propus practicienilor 35 de modele de bune practici (16 în 2021 și 19 în 2022). Ediția a treia propune 19 studii de caz selectate din cele 96 de spețe relevante discutate în cadrul dezbaterilor regionale organizate în anul 2022 și 2023 de ANABI și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în cadrul proiectului.

Această serie de publicații reprezintă un îndrumar în domeniul indisponibilizării, confiscării și valorificării bunurilor provenite din infracțiuni, pe care profesioniștii o pot utiliza atât în vederea cunoașterii unor aspecte teoretice, cât și a identificării unor situații practice în care organul de urmărire penală a recurs la anumite instrumente.

Studiile de caz au fost selectate pentru a ilustra patru instrumente cheie în orice anchetă penală de succes:

1.   folosirea de metode avansate de investigație financiară (acces la baze de date și programe informatice specializate, realizarea de profile financiare, asigurarea probatoriului în vederea confiscării extinse);

2.   aplicarea confiscării extinse;

3.   utilizarea metodelor de cooperare de la nivel european și internațional (ordine europene de anchetă, echipe comune de anchetă, ordinul de sechestru, comisiile rogatorii internaționale);

4.   sesizarea ANABI cu identificarea de bunuri în străinătate și administrarea bunurilor indisponibilizate (cereri de identificare de bunuri în străinătate, depunerea sumelor de bani în conturile unice în lei și valute, predarea bunurilor pentru depozitare, valorificarea anticipată).

Totodată, în cadrul aceluiași proiect, a fost dezvoltată o aplicație mobilă care încorporează diversele instrumente de lucru utilizate de practicieni în cursul procesului penal şi care va facilita aplicarea cât mai rapidă a acestora (spre exemplu, instrumente pentru evaluarea efectivă a bunurilor provenite din infracţiuni, cât şi estimarea costurilor de administrare şi valorificare a bunurilor indisponibilizate, anterior dispunerii măsurii asigurătorii a sechestrului; instrumente pentru întocmirea proceselor-verbale de aplicare a măsurii asigurătorii a sechestrului etc.).

În plus, fișe sintetice privind principalele funcții ale ANABI și sinteza rezultatelor activității instituției au fost elaborate și diseminate către participanții la reuniunile organizate de ANABI.



Distribuie: