3.2.1.3. Dezvoltarea parteneriatului activ cu partenerii externi (precum Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO). Participarea României la procesul decizional European privind consolidarea cadrului legal pentru recuperarea creanțelor din infracțiuni. Comunicarea de date statistice către Comisia Europeană.
Responsabili:
• MJ, ANABI, MAE
Instituții implicate: -

Status: indeplinit / Numar: / Termen: Permanent

Agenția contribuie în mod activ la dezvoltarea cooperării cu partenerii externi precum Comisia Europeană, GRECO, ONU, prin participarea la reuniunile în domeniul recuperării bunurilor provenite din infracțiuni organizate de aceste organizații, prin contribuții la grupurile de lucru și la instrumentele juridice în materia recuperării bunurilor.

Potrivit art. V din Legea nr. 228/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul penal în vederea transpunerii unor directive ale Uniunii Europene, ANABI este desemnată ca autoritate națională competentă să centralizeze datele primite de la autorități în ceea ce privește măsurile asigurătorii, confiscările speciale și confiscările extinse dispuse în cursul procedurilor judiciare penale și să realizeze statistici pe care le transmite anual, prin intermediul Ministerului Justiției, Comisiei Europene, în aplicarea prevederilor art. 11 din Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană.

În linia obiectivelor asumate prin Strategia națională privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni pentru perioada 2021 – 2025 – „Criminalitatea nu este profitabilă!”, Ministerul Justiției, inclusiv prin intermediul specialiștilor din cadrul ANABI, a asigurat reprezentarea României la Bruxelles cu ocazia reuniunilor Grupului de lucru COPEN în cadrul cărora sunt analizate dispozițiile proiectului de Directivă privind recuperarea și confiscarea activelor. Noua Directivă, împreună cu Regulamentul 2018/1805 privind recunoașterea reciprocă a ordinelor de indisponibilizare și de confiscare, vor sta la baza cooperării între Statele Membre în realizarea misiunii de recuperare a creanțelor rezultate din infracțiuni, ANABI având un rol important în atingerea acestui deziderat.

În plus, ANABI va fi implicată în grupul de lucru care va elabora Protocolul adițional la Convenția Consiliului Europei privind spălarea, descoperirea, sechestrarea și confiscarea produselor infracțiunii și finanțarea terorismului (Convenția de la Varșovia).



Distribuie: