2.4.1.3. Extinderea modalității de valorificare a bunurilor provenite din infracțiuni sau aflate în legătură cu infracțiunile, prin licitații online pe pagina de Internet gestionată de către ANABI.
Responsabili:
• ANABI
Instituții implicate:
• ANCPI, UNNPR
Prin Planul Naţional de Redresare și Rezilienţă, aprobat în 27 septembrie 2021 de către Comisia Europeană și în 3 noiembrie de către Consiliul Uniunii Europene prin Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării Planului Naţional de Redresare și Rezilienţă al României, a fost asumată realizarea Investiția 4. „Digitalizarea sistemului judiciar”, în cadrul Componentei nr. 7 „Transformare digitală”.
La data de 19.06.2023 a fost încheiat Contractul de finanțare nr. 4/19502/2023 aferent proiectului “Dezvoltarea sistemului informatic național integrat de evidență a creanțelor provenite din infracțiuni (ROARMIS 2), modernizarea site-ului de prezentare a instituției și a portalului ANABI pentru derularea licitațiilor electronice”, finanțat prin Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) în cadrul Componentei nr. 7 „Transformare digitală”, Investiția 4. „Digitalizarea sistemului judiciar” din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Perioada de implementare a proiectului este de 38 de luni, valoarea totală a proiectului care face obiectul acestui contract de finanțare este de 2.796.500 lei din care valoare eligibilă (fonduri europene nerambursabile din PNRR) este de 2.350.000 lei iar valoare neeligibilă (taxă pe valoare adăugată/TVA) este de 446.500 lei.
Obiectivul acestei investiţii este de a continua dezvoltarea sistemului informatic național integrat de evidență a creanțelor provenite din infracțiuni (ROARMIS 2 - (Romanian Assets Recovery and Management Integrated System - Sistemul integrat român de recuperare și administrare a creanțelor), modernizarea site-ului de prezentare a instituției, precum și modernizarea portalului ANABI pentru derularea licitațiilor publice organizare prin mijloace electronice.
Pagina de internet a ANABI a fost dezvoltată, ca şi concept, în anul 2016, în cadrul procesului de operaţionalizare şi a facut obiectul unei actualizări, din resurse bugetare proprii, pe parcursul anului 2021, în contextul implementării unei strategii proprii de comunicare publică.
Similar, tot din resurse bugetare proprii, portalul de licitaţii publice a reprezentat o soluţie necesară într-un termen relativ scurt, în contextul suspendării procedurilor de valorificare a bunurilor sechestrate în urma declarării stării de urgență în anul 2020.
Soluţia organizării licitaţiilor publice prin mijloace electronice a generat un impact important asupra eficienţei Agenţiei prin creşterea capacităţii acesteia de a valorifica bunuri sechestrate la preţuri foarte apropiate de cele consemnate prin rapoartele de evaluare. În contextul pandemic, inițiativa ANABI a devenit o bună practică evaluată ca atare, inclusiv în rapoartele periodice din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
La nivelul Agenției există, în prezent 2 platforme, respectiv https://anabi.just.ro/ și https://anabi.just.ro/licitatiionline/). Acestea rulează pe o arhitectură învechită, care nu mai permite dezvoltarea de funcționalități noi, fiind necesară proiectarea/modernizarea site-ului și a platformei de licitații, care să îndeplinească cerințele de modernizare și securitate.
De la operaționalizarea portalului de licitații online, cele două soluții IT utilizate de Agenţie (portal licitații online şi site-ul de prezentare) au acumulat un număr de 264.161 utilizatori unici, 12% din aceştia provenind din afara României.
În acest context, ANABI urmează să demareze procedura legală pentru achiziționarea serviciilor privind modernizarea portalului ANABI pentru derularea licitațiilor publice organizare prin mijloace electronicepotrivit legislației naționale în vigoare, beneficiile anticipate fiind modernizarea portalului de licitații ANABI, integrarea cu site-ului de prezentare ANABI și cu sistemul ROARMIS într-un sistem conceptual unitar, precum și creșterea securității și disponibilității serviciilor oferite publicului larg.