Reuniuni ale autorităților române cu reprezentanți ai DoJ SUA - Secția de Spălare a Banilor și Recuperare a Bunurilor și Serviciul Marshals.

Reuniuni ale autorităților române cu reprezentanți ai DoJ SUA - Secția de Spălare a Banilor și Recuperare a Bunurilor și Serviciul Marshals.

București, 17 octombrie 2023

 

Comunicat de presă

 

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) cu sprijinul Consilierului juridic rezident anticorupție în Europa Centrală din cadrul Departamentului de Justiție (DoJ) al Statelor Unite ale Americii a organizat, în cadrul unei vizite de trei zile, reuniuni ale autorităților române cu reprezentanți ai DoJ SUA - Secția de Spălare a Banilor și Recuperare a Bunurilor și Serviciul Marshals. 

Vizita a avut loc în perioada 11-13 octombrie 2023, cu accent pe subiecte de interes pentru ambele părți, legate de investigațiile financiare și recuperarea bunurilor; cooperarea inter-instituțională; planificarea sechestrelor; bunuri de mare valoare și monede virtuale; Sistemul Consolidat American de Urmărire a Bunurilor care a inspirat ROARMIS - sistemul informatic național integrat de evidență a creanțelor provenite din infracțiuni; compensarea victimelor; acorduri de partajare a bunurilor confiscate. 

Pe durata vizitei, delegația SUA a avut, de asemenea, reuniuni cu Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Procurorul Șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, reprezentanți ai Direcției Naționale Anticorupție, și a împărtășit bune practici și lecții învățate în cazurile de recuperare a bunurilor, precum și provocările actuale întâmpinate de procurori și investigatorii financiari în abordarea componentei de recuperare a bunurilor. 

Pe data de 13 octombrie 2023, a avut loc o reuniune trilaterală între ANABI, delegația SUA și o delegație a Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale din Republica Moldova, aceasta din urmă efectuând în România un schimb de experiență cu ANABI în domeniul recuperării și al managementului bunurilor indisponibilizate. Această reuniune contribuie la pregătirile în curs pentru Forumul Global de Recuperare a Bunurilor ce va fi organizat de SUA în luna decembrie 2023 în marja Conferinței Statelor Părți la Convenția ONU împotriva Corupției.




Distribuie: