Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a organizat cursul cu tema ”Investigațiile financiare. Identificarea și urmărirea monedelor virtuale”

antet%20POCA.jpg


                                                                                                                                                 24.05.2021


ANABI a organizat cursul cu tema ”Investigațiile financiare. Identificarea și urmărirea monedelor virtuale” pentru procurori și polițiști

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a organizat, în perioada 19 – 21 mai 2021, cursul cu tema ”Investigațiile financiare. Identificarea și urmărirea monedelor virtuale”, beneficiarii cursului fiind procurori și polițiști, precum și personal al Agenției, persoane care lucrează efectiv în cazuri de investigații financiare, identificare de bunuri sau monede virtuale, evaziune fiscala, spălarea banilor și corupție.

Cursul a fost structurat în două module, fiecare dintre acestea cuprinzând atât informații teoretice cât și exemple practice.

Sesiunea destinată investigațiilor financiare a avut ca scop familiarizarea participanților cu noțiuni și metode avansate de investigație și formule de calcul, punând accent pe contribuția acestui tip de demers în anchetele penale și discutând cu participanții despre provocările apărute în  procesul de indisponibilizare, valorificare și confiscare a produsului infracțiunii. Au fost totodată prezentate modalități de utilizare a informațiilor pe parcursul investigațiilor financiare, procedee probatorii, metode de identificare și urmărire a bunurilor care constituie produsul infracțiunii și recomandări cu privire la crearea profilului financiar – analiza ex-ante și ex-post.

Sesiunea referitoare la identificarea și urmărirea monedelor virtuale s-a axat pe explicitarea unor noțiuni fundamentale care oferă suport în înțelegerea conceptelor de tipul: arhitectura blockchain,  cum funcționează tranzacțiile blockchain, domenii de aplicabilitate și provocări în crearea cadrului legislativ adecvat pentru exploatarea acestui tip de tehnologie în diverse sectoare de activitate. Aspectele teoretice au fost exemplificate practic prin prezentarea celei mai cunoscute monede virtuale, plecând de la Bitcoin ca fiind cea mai răspândita forma de blockchain și abordând subiecte de interes precum problema “double spending”, funcții de hashing si minat, atacuri posibile asupra Bitcoin, pseudoanonimitatea Bitcoin sau urmărirea tranzacțiilor în blocuri.

Cursurile sunt organizate în cadrul proiectului „Consolidarea și eficientizarea sistemului național de recuperare a creanțelor provenite din infracțiuni” cod MySMIS 120082/cod SIPOCA 56, al cărui beneficiar este ANABI și care este implementat în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Proiectul are ca scop creșterea gradului de recuperare a creanțelor provenite din infracțiuni, iar rezultatele așteptate în urma implementării acestuia sunt:

Rezultat proiect 1 - Capacitate operațională și strategică consolidată la nivelul Agenției;

Rezultat proiect 2 - Resurse umane  specializate în domeniul identificării, administrării și valorificării bunurilor sechestrate;

Rezultat proiect 3 - Bune practici identificate și diseminate în materia identificării, confiscării și valorificării bunurilor provenite din infracțiuni.

Valoarea totală a proiectului este de 6.126.635,64 lei, dintre care asistența financiară nerambursabilă este de 83,98386280%, respectiv 5.145.385,27 lei, iar cofinanțarea eligibilă a beneficiarului este de  981.250,37 lei. Data de începere a proiectului este 29.09.2017, acesta urmând să se finalizeze în 28.07.2021, după o perioadă de implementare de 46 de luni.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați: Laura CONSTANTIN, manager de proiect, tel.: 037.257.3000, interior 100; laura.constantin@just.ro



Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin

Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020!


jos.png






Distribuie: