2.2.1.1. Aprobarea unei metodologii și proceduri de lucru pentru facilitarea utilizării canalelor de cooperare ale Agenţiei în vederea identificării de active în jurisdicţii străine.
Responsabili:
• PÎCCJ
Instituții implicate:
• ANABI

Status: indeplinit / Numar: / Termen: 2021

Prin ordine ale procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au fost constituie grupuri de lucru (constituite din procurori specializați în domeniu) în vederea elaborării unor metodologii care au vizat și desfășurarea activităților necesare utilizării efective a mecanismelor legale și instituționale de recuperare a creanțelor provenite din infracțiuni respectiv pentru creșterea gradului de indisponibilizare efectivă a bunurilor prin instituirea măsurilor asiguratorii, în vederea recuperării prejudiciilor produse prin infracțiuni, precum și în vederea confiscării speciale ori a confiscării extinse.

În acest sens, au fost elaborate și aprobate:

·        metodologia de investigarea a infracțiunilor de evaziune fiscală, aprobată pin Ordinul Procurorului General al PÎCCJ nr. 69/15.03.2024;

·        metodologia privind investigațiile financiare paralele, aprobată pin Ordinul Procurorului General al PÎCCJ nr. 70/15.03.2024.

De asemenea, în cadrul proiectului „Continuarea consolidării și eficientizării sistemului național de recuperare a creanțelor provenite din infracțiuni” (cod SIPOCA 1157, cod SMIS 152912), a fost dezvoltată o aplicație mobilă care încorporează diversele instrumente de lucru utilizate de practicieni în cursul procesului penal şi care va facilita aplicarea cât mai rapidă a acestora (spre exemplu, instrumente pentru evaluarea efectivă a bunurilor provenite din infracţiuni, cât şi estimarea costurilor de administrare şi valorificare a bunurilor indisponibilizate, anterior dispunerii măsurii asigurătorii a sechestrului; instrumente pentru întocmirea proceselor-verbale de aplicare a măsurii asigurătorii a sechestrului etc.).


Distribuie: