RO EN FR

05/2017

July

Continuarea consolidării capacităților investigative ale autorităților judiciare din România în domeniul recuperării creanțelor, 26 - 30 iunie, Iași

În perioada 26 – 30 iunie 2017 a avut loc cea de-a treia reuniune în cadrul proiectului „Continuarea consolidării capacităților investigative ale autorităților judiciare din România în domeniul recuperării creanțelor”, proiect derulat de către Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), în cooperare cu Institutul Basel pentru Guvernare din Elveția. La reuniune au participat procurori, ofițeri de poliție judiciară și specialiști antifraudă.  

 

Cu ocazia acestei sesiuni de formare, participanții români au apreciat calitatea informațiilor primite și, în mod deosebit, modalitatea interactivă de desfășurare a activităților. Astfel, aceștia au fost împărțiți în mai multe grupuri de lucru, fiecare grup având sarcina de a realiza o investigație simulată într-o cauză complexă, finalizată prin formularea unui rechizitoriu și derularea unui proces simulat. De asemenea, experții de la Institutul Basel pentru Guvernare, Phyllis Atkinson și Federico Paesano, împreună cu  formatorii care au fost selectaţi pentru a fi formaţi în cadrul proiectului (procurori, ofițeri de poliție judiciară și experți ANABI), au susținut prezentări având ca teme: abordarea infracțiunii de spălarea banilor, organizarea electronică a mijloacelor de probă, elementele constitutive ale unei infracțiuni, derularea investigațiilor financiare, metode indirecte pentru dovedirea naturii ilicite a veniturilor, noi metode de plată, cooperare judiciară internațională.  

 

Proiectul beneficiază de finanțare în cadrul Programului de Cooperare elvețiano-român pentru reducerea disparităților economice și sociale din cadrul Europei extinse și este implementat în parteneriat cu Institutul Basel pentru Guvernare din Elveția. Proiectul beneficiază de un buget de 357.661 CHF (dintre care 85% - 304.011,85 CHF contribuția Guvernului Elvețian și 15% -  53.649,15 CHF co-finanțarea asigurată de către ANABI).

 

Documente atașate